Znanstvenici otkrili kako na prirodan način spasiti svaki zub

Znanstvenici otkrili kako na prirodan način spasiti svaki zub

452
SHARE

Zubi bi se ubuduće mogli natjerati da sami sebe popravljaju, što bi značilo kraj bolnim posjetama zubarima i ugradnjama svakojakih plombi, kažu britanski znanstvenici koji su izumili lijek koji uspješno popravlja rupe u zubima miševa.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta King u Londonu pokazao je da kemikalija može potaknuti matične stanice u zubnoj pulpi na taj način da one izliječe sitne rupe u zubima miševa. Naziv lijeka kojeg su napravili je Tideglusib.

Lijek su primjenili tako da su biorazgradivu spužvicu namočili u spomenuti lijek te je onda gurnuli u oštećenje na zubu, odnosno rupu. U studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Science Reports, navedeno je da je ta metoda liječenja zuba dovela do “potpunog i efektivnog prirodnog oporavka”, prenosi BBC.

Kod standardnog liječenja karijesa kod zubi, posjet zubaru podrazumjeva kopanje po oboljelom zubu sitnim svrdlima te korištenje smjese metala ili kompozita sastavljanog od praha keramike i stakla. U oba slučaja, tijekom života često je potrebno i više puta zamijeniti takve plombe, jer i one propadaju, prenosi dnevnik.hr.

No, vratimo se na primjenu Tideglusiba. Dakle, nakon što su znanstvenici biorazgradivu spužvicu natopljenu u lijek stavili u oštećeni dio zuba, preko svega su nanijeli zaštitni sloj. S vremenom, biorazgradiva spužva u zubu nestane, a lijek napravi svoje i zub je u potpunosti izliječen, a rupe više nema.

“Prostor u kojem se nalazila spužvica postaje pun minerala tijekom razgradnje i regeneracije zuba pa se tamo ubuduće niti ne nalazi ništa što može zakazati (poput plombe)”, ističe profesor Paul Sharpe, koji je sudjelovao u navedenoj studiji te dodaje da je upravo biorazgradiva spužvica ključ čitavog procesa.

Isto tako, Sharpe smatra da bi se lijek mogao naći na tržištu u roku od tri do pet godina.Zanimljivo je i da Tideglusib mijenja seriju signala u stanicama koji se nazivaju “Wnt” i koji su implicirani u nekim tumorima. Isto tako, taj je lijek već testiran i na pacijentima kao potencijalna terapija za demenciju, prenois dnevnik.hr.